Fuglefamilier

Liten, modig og rask, fuglen fra 2021, er falk valgt

Pin
Send
Share
Send
Send


KATT - FUGEL 2021

Hvert år siden 1996 har Union for Conservation of Birds of Russia (SOPR) valgt årets fugl. Miljøutdanningsarrangementer og bevaringsaksjoner er viet denne fuglen, som finner sted hele året. I 2020 ble falk (Falco vespertinus) symbolene for Russian Bird Conservation Union.

Dette er en ekstremt sjelden art. Kobchik er oppført i vedlegget til den røde boken i Russland og den røde boken til permterritoriet (andre sjeldenhetskategori).

Den russiske zoologen og naturforskeren Leonid Pavlovich Sabaneev (1874) observerte den røde fawnen både i de nordlige og sørlige områdene, hvor den var mer tallrik. Sergei Leonidovich Ushkov (1927) anså det for å være allestedsnærværende midt i regionen. A.I. Dushin (1935) møtte en mannlig fawn en gang og regnet R. Kama i Gain-regionen er den nordlige grensen for distribusjonen. P.G. Efremov (1935) fant det å være en vanlig hekkende fugl de samme stedene. SPISE. Vorontsov (1949) skrev at den røde fawnen er vanlig for forskningsområdet, har en tendens til elvedaler og er sjelden funnet utenfor dem.

Tilsynelatende har den rødbenede fawnen aldri vært mange arter i Ural. Motstridende opplysninger om forekomsten er en konsekvens av den ujevne mosaikkfordelingen i regionen.

I Vishera Territory S.A. Reztsov (1904) fant det vanlig på slutten av 1800-tallet, men S.A. Teploukhov (1911) på begynnelsen av XX-tallet møtte ikke en mannlig mannlig fawn. I Northern Urals L.A. Portenko (1931) betraktet det som en normalt hekkende, men ganske sjelden art; i løpet av hekkingsperioden ble den observert av A.A. Estafiev (1977).

Ornitologer mener at det er fullt mulig å fly av den rødbenede falk, så vel som å hekke i Vishera-territoriet.

Kobchik er en representant for falkordenen. Med proporsjoner og livsstil ligner den en tårnfalk, men skiller seg fra den i smale vinger. Fuglens kroppslengde er fra 28 til 33 cm, vingens lengde er 23-35 cm, vingespennet er fra 65 til 77 cm, vekten er i området fra 130 til 197 g. Nebbet er kort og svak.

Hannens fjærdrakt har en mørk grå farge med en mursteinrød fargetone på magen, undertail og "bukser". Hunnen er okkerfarget med grå tverrstriper på ryggen, vingene og halen; magen er dekorert med langsgående striper. Ungfugler er brune med en lett mage dekket av langsgående striper. Ben, voks og periokulær ring er rød eller oransje hos hannkatter, og gul hos unge fugler. Hvitbrune negler. Irisen er mørkebrun.

Hannkatter, som alle rovfugler, foretrekker dyrefôr. På grunn av sin ganske beskjedne størrelse bytter imidlertid disse små falkene først og fremst på store insekter, som øyenstikkere eller store biller. På overvintringsområdet deres, som er i Afrika, spiser fugler villig gresshopper.

Hvis insekter er fraværende i revens habitat av en eller annen grunn, begynner fuglene å jakte på små gnagere. I slike tilfeller spiser hannmøll hovedsakelig mus, og legger også øgler og små slanger til kostholdet. I tillegg blir spurv, og i mer sjeldne tilfeller, selv store fugler som duer, byttedyr for falk.

Det latinske artsnavnet til den rødbenede falk "vespertinus" oversettes som "kveld", men fuglen jakter hovedsakelig på dagtid, på dagtid.

Falco_vespertinus_3_martin_mecnarowski.jpg

En voksen mannlig fawn kan ikke forveksles med noen annen representant for småfalk. I fjærdrakten er utsøkte mørke askegrå toner på ryggen og vingene utlignet av den mursteinrøde fargen på bunnen av magen og "røde bukser" - lyse fjær på bena. Fargemetningen er et tegn på at fuglen når puberteten. Hos kvinner er fargen mer beskjeden - okergrå med langsgående striper på magen. Hodet er dekorert med en grasiøs mørk "maske", som blir til en mørk "bart".

Kobchik er en utrettelig jeger.Men liten - mindre enn en due - størrelse og ganske svak og kort nebb lar den ikke drepe stort byttedyr. Kobchik er et tordenvær av store insekter - gresshopper, biller, gresshopper, sommerfugler, øyenstikkere, bier og veps, som utgjør omtrent 80% av kostholdet - veldig næringsrikt og rik på proteiner. Katten har en virkelig fantastisk koordinering av bevegelser, noe som gjør det mulig å fange til og med veldig små byttedyr både i luften og fra bakken. Som tårnfalk svever den i luften i flagrende flyging og leter etter byttedyr. Det er observasjoner av hvordan fugler følger med beiteflokker, og griper bort skremte insekter. Imidlertid, hvis du er heldig, vil ikke den lille vingede rovdyret nekte en liten gnager eller øgle - dette er spesielt viktig for en fugl i løpet av fôringsperioden.

Falco_cuculo_3.jpg

Til tross for den lille størrelsen har hannkatten en oppkvikket, modig og til og med litt "frekk" disposisjon. I følge noen observasjoner, og prøver å gjenerobre et lønnsomt hekkende territorium, kan en liten mannlig fawn delta i en enkelt kamp med en hegre. Kobchiks bosetter seg ofte i kolonier fra tiere til hundrevis av par, for eksempel i bolig eller forlatt rookery. Dette er fugler med et høyt utviklet sosialt system - hvis fare truer clutchen eller kyllingene, vil alle voksne fugler modig forsvare sine egne. Kobchiks er veldig ansvarlige foreldre. Hannen vil aldri forlate hunnen som sitter på egg eller oppdretter kyllinger. Han vil fange så mye byttedyr som familien trenger.

I hekkende kolonier dannes også ryggraden i den fremtidige trekkflokken, som går sørover i begynnelsen av oktober. Kobchik er godt tilpasset det tempererte kontinentale klimaet, men tåler ikke engang lette frost, og foretrekker å tilbringe vinteren i varme land. De kommer tilbake til sine hekkeplasser innen midten av april. Deres favorittbiotoper er åpne: stepper, skog-steppe, jordbruksland. Men i store skoger legger den røde foten seg ikke - flyet er ikke tilpasset manøvrering mellom trærne.

Anikeev_vladimir _-_ piruety _-_ 2019 _-_ 440909.jpg

Kattenes habitat er enorm - fra europeiske land til Kasakhstan, Ural, Vest-Sibir. I Fjernøsten, i Mongolia og Kina, blir vår mannlige mannlige fawn erstattet av en nært beslektet art - den Amur-røde hannen (Falco amurensis). Det totale antallet Amur-falk er anslått til 40 tusen individer.

"Amur Falcon vintrer også i Sør-Afrika, og flyr mer enn ti tusen kilometer over nesten hele Sør-Asia og det enorme området i Det indiske hav.- sier Evgeny Koblik, seniorforsker innen ornitologisektoren ved Zoological Museum of Moscow State University. - Samtidig flyr nesten hele verdensbefolkningen av arten i store flokker (opptil 5 tusen individer) gjennom "flaskehalsen"skogkledde juv i Nagaland i det østlige India. Det er her lokalbefolkningen fanger trekkfugler på alle mulige måter. Bare nylig ble denne rovdyrutryddelsen stoppet og antallet av arter begynte å komme seg. "

Nedgangen i antallet hannrev er ikke bare forbundet med utryddelse under trekk, men også med det faktum at fugler, mens de jakter på insekter på jordbruksland, står overfor forgiftning med plantevernmidler og andre landbrukskjemikalier. Disse skadelige stoffene akkumuleres i kroppen av fawn og forårsaker etter en stund alvorlig sykdom og død. Og dette problemet er ikke bare relevant for fawn, løsningen kan være utviklingen av økologisk jordbruk. En annen viktig faktor i reduksjonen i antall rødfotede katter er kutting av høystammede trær som er egnet for reir og mangel på nødvendig matbase nær hekkeplassene.

Kolmakov_oleg _-_ s_takim_klyuvom_prosto_hochetsya_rvat_i_metat _-_ 2020 _-_ 485535.jpg

Å lete etter habitatet til den rødfotede falk, opprette reservater med et spesielt regime for bevaring av denne fuglen, miljøutdannelsen til befolkningen - alt dette er oppgavene i det kommende året 2021, som for forskere og naturvernere vil passere under tegnet på dette fantastiske fjærede rovdyret.

Eksternt utseende.

Liten falk, mindre enn en due, kroppsvekt 120-200 g, vingespenn 65-78 cm.I motsetning til alle andre falker har hann og kvinne røde ben og en bar ring rundt øyet. Hannen er skifer-svart med rød undertail og fjærdrakt av ben. Hunnen er litt større enn hannen. Fargen på hunn- og ungfuglene er grå over med et tverrgående mønster, under det er buffy, hodet er rødt med en mørk "bart" og en stripe over øyet, halen er i smale tverrstripe. Unge fugler har mørke gule ben. I motsetning til tårnfalk er brystet uten skarpe striper, halen og skuldrene er grå over.

Spre.

Befolker hovedsakelig stepper, skog-steppe og kulturlandskap, men langs subtaiga-skogene i nord strekker de seg til byen Yeniseisk [1-6], og langs Yenisei - til landsbyene Vorogovo, Komsa og Mirny. Mot øst hekk den i øvre del av elven. Podkamennaya Tunguska, ved munningen av elven. Chamby, ved elvene Angara og Chadobets. Sør i regionen finnes den i Achinsk skog-steppe, Minusinsk og Usinsk huler.

Økologi og biologi.

Falk av sørlige åpne områder, og unngår solide skoger. Favoritt hekkeplasser i steppe og skog-steppe er elveuremer. Noen ganger trenger den inn i taigaen langs åpne elvedaler og langs skogkanten. Spesifisiteten til arten i valg av habitater ligger i dens preferanse for områder med høy skog og åpent landskap.

I slike områder kan flere par bosette seg på en gang. For å hekke bruker den bygninger av andre fugler - drager, kråker, magpies, tårn, noen ganger reir i huler, på busker (karagana, pil), av og til - i hull og på bakken blant busker. Det er vanligvis 3-4 egg i en clutch, begge foreldrene ruker. Kyllingene forlater reiret allerede i slutten av juni. Broods bo på reiret i omtrent to uker. Hovedmaten er insekter, som hannkatten fanger med potene i farta og samler seg fra bakken. Vintrene i den sør-afrikanske regionen (ca. 1).

Antall og begrensende faktorer.

Fra begynnelsen av det tjuende århundre til 1950-tallet. i de sørlige regionene i kobchik-regionen var ganske mange [3, 9], men allerede på slutten av 1970-tallet. dens overflod har redusert betydelig. I noen områder av Minusinsk-bassenget nådde den hekkende befolkningstettheten til arten likevel 0,08 individer per 1 km2. Tilsynelatende er falkens forsvinning forbundet med behandling av felt med plantevernmidler, som, som du vet, akkumuleres i kroppen av insekter - den viktigste maten til denne falk.

De siste årene, på grunn av den omfattende gjengroing av felt i kanten av kanten, har rødfot fawn blitt mye mer vanlig. Totalt antall arter er ukjent. I følge V.S. Zhukov, i skogsteppen i Sentral-Sibir, er det omtrent 4 tusen individer, det er sannsynlig at det totale antallet fugler i regionen bare er litt høyere. En av de begrensende faktorene for tiden er mangelen på optimale forhold for hekkende høye trær og nødvendig matforsyning nær hekkeplassene.

Sikkerhetstiltak.

På områdets territorium bør det opprettes forsvarlig beskyttelse av denne falk, en kartlegging av territoriene bør utføres for å identifisere de bevarte hekkeplassene til arten, og et nettverk av sesongmessige (for hekkingsperioden) mikroreserver bør være dannet. Det er veldig viktig å overholde vannvernlovgivningen og først og fremst å begrense hogst, inkludert sanitærfelling og vedlikeholdsfelling, i steppe- og subtaiga-regionene i regionen langs elvedaler. Arten er oppført i den røde boken til republikken Khakassia

Informasjonskilder. Red Data Book of the Krasnoyarsk Territory. 1. Bursky, Vakhrushev, 1983, 2. Rogacheva, 1988, 3. Sushkin, 1914, 4. Yudin, 1952, 5. Bushes, 1982, 6. Tugarinov, Buturlin, 1911, 7. Syroechkovsky, 1959, 8. Reimers, 1966, 9. Yanushevich, Yurlov, 1950, 10. Zhukov, 2006.

Sammensatt av: A.P. Savchenko, A.V. Meidus, I.A. Savchenko. Foto: Alexander Savchenko, Krasnoyarsk, Siberian Federal University, Russland.

Pin
Send
Share
Send
Send