Fuglefamilier

Melanerped hakkespett, eller melanerpes, er en slekt av fugler av hakkespettfamilien, vanlig i Amerika mellom Sør-Canada og Nord-Argentina, samt

Pin
Send
Share
Send
Send


Hakkespett-melanerpes, eller melanerpes (lat. Melanerpes ) Er en slekt av fugler av hakkespettfamilien, vanlig i Amerika mellom Sør-Canada og Nord-Argentina, samt på øyene i Karibia. Som regel er dette ganske store hakkespetter på størrelse med en trost eller en stær, med langt nebb og broket fjærdrakt. Biotopene som disse fuglene lever i er ganske forskjellige, men på en eller annen måte er de forbundet med lyse landskap og tilstedeværelsen av treaktig vegetasjon. Flere arter er endemiske på øya. Befolkningen som bor på den nordlige grensen til området er typiske migranter; i alle andre tilfeller er hakkespett enten stillesittende eller nomadisk. Dietten domineres av vegetabilsk mat, men mange arter lever også av treboende insekter. Reiret er ordnet i selvskårne huler av råtne eller fallne trær, palmer eller kaktus. Minst 8 arter har en tendens til å danne sosiale grupper utenfor hekkesesongen, og noen, som maurmelanerpes, danner store flokker. Slekten har 23 arter, hvorav to arter - Guadalupe og rødhårede melanerpes - er beskyttet av International Union for Conservation of Nature.

1. Utseende

Størrelsene, i tillegg til fargen og mønsteret på fjærdrakten, er ganske forskjellige. Den minste arten - Melanerpes pygmaeus - kroppslengden er bare ca 16 cm, som kan sammenlignes med størrelsen på den lille flekkete hakkespetten. Mange arter er like lange (ca. 23 cm) som den store flekkete hakkespetten, og den største arten, Bahamian melanepres opp til 32 cm lang, tilsvarer i den gamle verden omtrent den grønne hakkespetten i størrelse. Alle artene har 4 tær på føttene - 2 fremover og 2 bakover.

Fargen inneholder ofte en kontrasterende kombinasjon av svarte, hvite, røde, gule og kremfargede toner, noen ganger blir blå, grønn eller skarpt metallisk glans utviklet i de mørke områdene av fjærdrakten. Generelt er det to hovedtyper av farger.

Den første typen, som 12 arter kan tilskrives, er preget av en svart og hvit (svart og gul i den haitiske melanerpes) brokete toppen, oftest dekorert i form av en stripet stige, men noen ganger i form av flekker. Avhengig av forholdet mellom farger fra siden, kan fjærdrakten virke enten lys eller mørk. Gul utvikles ofte i skulderregionen. Bunnen er vanligvis hvitaktig, nakken og brystet er ofte gule eller buffete, noen ganger med mørke striper eller flekker. Tilstedeværelsen av brune og rosa nyanser av varierende intensitet er mulig. Ansiktsplaten er vanligvis overveiende lett. Hos voksne menn utvikles ofte store, røde markeringer på hodet og nakken. Hos kvinner og unge fugler uttrykkes disse tegnene enten i et mindre område eller er helt fraværende. Halen er svart og hvit, de sentrale halefjærene er utvidet og danner en kil i form. Nebbet er ganske langt og skarpt, rett eller litt bøyd nedover, malt grå. Representanter av denne typen bor i den sørlige delen av Nord-, Sentral- og Sør-Amerika sør til grensen til området.

Den andre gruppen er mer mangfoldig. Alle disse fuglene er forent ved fravær av svarte fjærdraktområder på hodet, takket være at slekten fikk sitt vitenskapelige navn. Noen arter har en helt individuell, ikke iboende i andre hakkespett, farger. Så i den rødhodete hakkespetten er hodet, nakken og brystet helt rødt, mens i den hvite hakkespetten ser svarte vinger ut som en kontrast mot resten av den hvite bakgrunnen. I sistnevnte art viser dessuten menn og kvinner ikke ytre forskjeller. Andre arter, som Guadalupe og rød-ansiktet melanerpes, kombinerer ubeskrivelige, lavkontrasttoner. Generelt er denne gruppen preget av en kombinasjon av hvitt og svart, mens det mot en mørk bakgrunn ofte er tilstedeværelse av en metallisk glans av blå, grønne eller karmosinrøde nyanser. De kontrasterende detaljene i fjærdrakten er ikke utviklet eller veldig dårlig utviklet. Hvor det i den første gruppen av hakkespett er knallrøde, presenteres de her mørkere og mørkere. Seksuell dimorfisme er svakt uttrykt eller, som i tilfelle med den hvite hakkespetten, uttrykkes ikke i det hele tatt. I de fleste arter av denne gruppen er nebbet rett eller litt bøyd nedover, bredt nok i bunnen og ligner en meisel i form.

To arter, den gyldne crested melanerpe og kaktus hakkespett, er hver representert av to forskjellige morfer.

Melanerpe hakkespett

Melanerpedhakk, eller melanerpes, er en slekt av fugler av hakkespettfamilien, vanlig i Amerika mellom Sør-Canada og Nord-Argentina, samt på øyene i Karibia. Som regel er dette ganske store hakkespetter på størrelse med en trost eller en stær, med langt nebb og broket fjærdrakt. Biotopene som disse fuglene lever i er ganske forskjellige, men på en eller annen måte er de forbundet med lyse landskap og tilstedeværelsen av treaktig vegetasjon. Flere arter er endemiske på øya. Befolkningen som bor i den nordlige periferien av området, er typiske migranter; i alle andre tilfeller fører hakkespett en stillesittende eller nomadisk livsstil. Dietten domineres av vegetabilsk mat, men mange arter lever også av treboende insekter. Reiret er ordnet i selvskårne huler av råtne eller fallne trær, palmer eller kaktus. Minst 8 arter har en tendens til å danne sosiale grupper utenfor hekkesesongen, og noen, som maurmelanerpes, danner store flokker. Slekten inkluderer 23 arter, hvorav to arter - Guadalupe og rødhårede melanerpes - er beskyttet av International Union for Conservation of Nature.

3. Ernæring

Alle typer melanerpes spiser både plante- og dyrefôr, men forholdet mellom disse to gruppene kan være forskjellig både blant hakkespett av forskjellige arter, og innenfor en bestemt art, avhengig av årstid. Sistnevnte er mer typisk for hakkespett fordelt på den nordlige og sørlige periferien av området med et temperert klima, mens en slik forskjell er jevnet eller fraværende i tropene. Som regel er melanerpes like ivrige etter å spise både plante- og dyremat - dette gjelder i stor grad rødhakkespetten og arten Melanerpes uropygialis. I noen tilfeller er ernæring begrenset til et smalere utvalg av mat - for eksempel spiser maur og hvite melanerpes utelukkende på eikenøtter og frø. Melanerpes med gule ansikter anses også å være overveiende planteetende.

Kostholdet til dyrefôr består hovedsakelig av insekter - maur, termitt, biller, inkludert xylofagøse larver, larver, gresshopper, sirisser og små bladlusarter. Hos noen arter, som rødhårede melanerpes, spiller flygende insekter en rolle, spesielt i hekketiden. I mindre grad spiser de andre virvelløse dyr - edderkopper, tobeinte tusenben og snegler, tidvis små øgler og pattedyr. Noen ganger ødelegger hakkespett reir fra andre fugler og spiser egg og kyllinger.

Plantemat er også ganske variert. Hakkespett spiser på en rekke frukt, bær, nøtter, tresaft og blomsternektar. Noen arter, som rødhårede, hvite og haitiske melanerpes, lever ofte av jordbruksplantasjer av mandler, mais og kakao, og forårsaker betydelig skade på den dyrkede avlingen. Om vinteren besøker fuglene matene, der de henter frø og nøtter, og drikker også søtet vann.

Mat oppnås oftest høyt i kronen på trærne. Noen arter, som uropygialis og rød-ansikt melanerpes, kan også finne den på jordens overflate, undersøke maur og termitt hauger, og skinne råtne trestubber. Imidlertid er ingen arter utelukkende jordiske. Flere melanerpes, som den jamaicanske, er overveiende arboreal.

4. Reproduksjon

Uten unntak legger alle melanerpes seg i huler, som de uavhengig kaster eller plukker ut, oftest i råttent tre. Øyearter hekker i palmer, og hakkespett som bor i ørkenlandskap eller halvørkenlandskap bruker store kaktuser i stedet for trær. Noen ganger hammer melanerpes i et åpent område trebygninger - husvegger, telegrafstenger osv. Ofte deltar en hann og en kvinne i å ordne det hule, noen ganger bare en hann, men i alle fall gjør han det meste av arbeidet. Familien som helhet er preget av et fullstendig fravær av hekkekull, og egg legges direkte på bunnen av hulrommet, hvor bare trestøv kan være til stede.

Demonstrativ oppførsel er typisk for alle hakkespett - skriking, tromming, flagrende som en sommerfugl, klatring i en koffert i en spiral og viser en hul.

I en clutch er det 2 - 5 hvite egg, mens antallet sosiale arter kan være høyere enn hos de som har en ensom livsstil. Uvanlig store klør, opptil 9 egg, er notert i melanerpes med rødt ansikt. Hakkespett med tempererte breddegrader har bare en clutch per år, men hvis den går tapt, legger kvinnene den igjen. Fugler som bor i tropene hekker to og noen ganger tre ganger i året. Begge medlemmene av paret ruker, men om natten sitter en hann alltid på eggene. Inkubasjonsperioden varierer fra 11 til 17 dager, avhengig av breddegrad, høyde og clutchstørrelse. Kyllinger er reir-type, klekkes blinde og nakne. Perioden for oppholdet i reiret er fra tre til fem uker, avhengig av tilgjengeligheten av mat og lufttemperatur.

5. Taksonomi

Slekten Melanerpes er først nevnt i Fauna boreali-Americana: del andre, fuglene, The Fauna of Boreal America: Part Two, Birds, skrevet i 1831 av de engelske naturforskerne William Swenson og John Richardson. Navnet er avledet av to gamle greske ord - "μέλας" "molas", svart og "ἕρπω" "erpo", for å krype, som sammen kan oversettes som "svart crawler". I følge konklusjonen fra forskere fra American Society of Ornithologists, bør den amerikanske sugespetten Sphyrapicus betraktes som en søstergruppe i forhold til melanerpes, og deres nærmeste beslektede grupper er Dendropicos, de tre-toed Picoides-hakkespettene og Veniliornis-spettene. For tiden har slekten 23 arter.

2.1. Område

Distribusjonsområdet for melanerpes er begrenset til den nye verden - Nearctic og Netropica. Utenfor det amerikanske kontinentet har noen arter bosatt seg på noen øyer i Det karibiske hav. Den nordligste arten er den rødhodede hakkespetten, den nordlige grensen for området som går langs de sørlige områdene i Canada, lengst sør - i Nord-Patagonia - hvite og kaktushakkespetter lever. Den største biologiske mangfoldet - 14 arter - er kjent i et relativt lite område av Mellom-Amerika og Antillene - Guadalupe (Guadeloupe), Puerto Ricanske (Puerto Rico), Jamaicanske (Jamaica) og Haitian (Haiti) melanerpes betraktes som øyendemiske. Bahamian melanerpes er vanlig på Bahamas, Caymanøyene og Cuba. Små, ofte fragmenterte områder i Yucatan-arten Melanerpes pygmaeus, innbyggere i det sentrale og sørvestlige Mexico av de gråhalsede og rødkinnede melanerpesene, en art fra Honduras og Costa Rica Melanerpes hoffmannii... I samme Costa Rica, så vel som i Panama, lever maskerte melanerpes, på et lite territorium i Colombia - en art som tidligere ble ansett som en underart av maskerte melanerpes Melanerpes pulcher .

2.2. Habitat

Levestedene til melanerpes er veldig forskjellige, men de er alltid forbundet med trær eller, i ett tilfelle, også med kaktusvegetasjon. De fleste arter foretrekker åpne rom, skogkanter, lys, rydding, pommes frites. Avhengighet av visse treslag ble bare notert hos visse arter - for eksempel finnes maurmelanerpes bare i eiklunder. For mange hakkespett spiller tilstedeværelsen av et tilstrekkelig stort antall syke eller døde trær en viktig rolle. Biotoper spenner fra veldig fuktige som mangrover og oversvømte strender til tørre stepper med gigantiske saguaro-kaktuser og Gran Chaco busksavannas. Som regel tilpasser melanerpes seg lett og okkuperer en rekke landskap innenfor et relativt lite område, noe som er spesielt karakteristisk for øyaendemier. Hakkespett tåler menneskelig tilstedeværelse og bosetter seg i bosetninger, på gårder, i hager. Mange arter besøker lett fuglematere.

Melaner finnes i høyder fra havnivå til øvre tregrense. Maur melanerpes ble registrert i Colombia i en høyde på 3500 moh.

Pin
Send
Share
Send
Send